Nieuwe levensader voor Het Singraven in Denekamp

DENEKAMP - De toekomst van landgoed Het Singraven is verzekerd nu er zeventien nieuwe woningen op erfpachtbasis mogen worden gebouwd. „Unieke kans om te wonen op Het Singraven.”

„Kijk”, zegt Kees Jan Meijer, „dit is toch een fantastische plek om te wonen.” De rentmeester van de Edwina van Heekstichting wijst naar een vervallen schuur tegen de bosrand aan de Schiphorstdijk op het landgoed Singraven. Het laatste restant van wat ooit een groot boerenerf was.

De oude boerderij met deel is lang geleden gesloopt maar zal binnenkort in een eigentijdse woonversie weer terugkomen. De nieuwe bewoners krijgen de fraaie natuur van Het Singraven letterlijk als hun achtertuin. Met de voorlangs stromende Dinkel op een steenworp afstand.

Intrek

De rentmeester van de Edwina van Heekstichting, die naast Het Singraven ook Villa Zonnebeek in Enschede beheert en exploiteert, verwacht dat nog dit najaar met de bouw van de nieuwe woonboerderij op Erve Schiphorst kan worden begonnen. In combinatie met de bouw van nog een woning op de plek van de oude schuur. Eind volgend jaar kunnen de bewoners er hun intrek nemen en komt er weer leven in het oude boerenerf halfweg de watermolen en het kanaal Almelo-Nordhorn.

Bewoonbaar

Het Singraven bij Denekamp staat aan de vooravond van met afstand het grootste project in de vele honderden jaren oude geschiedenis van het landgoed. Want naast Erve Schiphorst worden nog eens zes oude en grotendeels verdwenen boerenerven weer bewoonbaar gemaakt door er nieuwe woningen te bouwen. Vijf ervan in de gemeente Dinkelland en twee in de gemeente Losser.

Eind vorige maand keurde de gemeenteraad van Dinkelland het bestemmingsplan daarvoor goed. In het najaar zal de gemeenteraad van Losser – naar verwachting - hetzelfde doen. Waarmee niets meer de nieuwe (woon)bestemming van de oude boerenerven meer in de weg staat.

Erfpacht

Met de bouw en verkoop van in totaal zeventien woningen op deze zeven locaties is de toekomst van landgoed Het Singraven tot in lengte van jaren veiliggesteld. Rentmeester Meijer maakt daar geen enkel geheim van. En daarbij gaat het niet alleen om de verkoop van de woningen maar nog veel meer om de jaarlijkse inkomsten die via de erfpacht worden gegenereerd.

De bewoners worden eigenaar van de woningen maar niet van de ondergrond; die blijft namelijk eigendom van de Edwina van Heekstichting. De jaarlijkse opbrengst aan erfpacht wordt gebruikt om het exploitatietekort van het landgoed te compenseren. „En dat moet lukken”, zegt Meijer.

Opgelucht

Hij is ‘enorm opgelucht’ dat de gemeenteraad van Dinkelland het licht op groen heeft gezet. „Het was een uiterst complex proces en we prijzen ons gelukkig dat er bij het bestemmingsplan geen opmerking is geplaatst en geen enkele zienswijze is ingediend.”

Voor het ontwerpen en de bouw van de nieuwe woningen is Boei verantwoordelijk; deze instelling zet zich in voor behoud en hergebruik van cultureel erfgoed in Nederland. Ontwikkelingsmananager Paul Scholten van Boei wijst erop dat dat het plan voor Singraven ‘heel goed doordacht’ is.

Oud beeldmateriaal

Met een variëteit aan kleinere en grotere woningen die zijn ingepast in de bestaande omgeving. „En dat is”, zegt Scholten, „gebeurd op basis van oud beeldmateriaal van wat er ooit heeft gestaan. Dus qua beeldvorming gaan we terug naar vroeger.” Een voorbeeld is de oude boerderij van Schiphorst; ooit de grootste van Het Singraven. „Die komt terug in de oude verschijningsvorm met eigentijdse aanpassingen.”

Belangstellenden

Ofschoon de verkoop nog moet beginnen, is er al grote belangstelling voor de nieuwe woningen. „Zeker dertig belangstellenden hebben zich al gemeld”, zegt Kees Jan Meijer. Voor deze gegadigden is er volgende week een informatieavond in Huis Singraven. Meijer en Scholten zijn ervan overtuigd dat het ‘geen enkel probleem’ is de woningen aan de man te brengen. „Dit is een unieke kans om te kunnen wonen op Het Singraven. En dat willen heel veel mensen.”

 

Ga naar
Link